Voelt u zich ook onzeker over uw kennis van de Engelse taal?

Er heerst, binnen maar ook zeker buiten onze landsgrenzen, het idee dat alle Nederlanders goed Engels spreken. Het wordt bovendien vaak gezien als norm dat mensen, vooral diegenen die actief zijn in het beroepsleven, een bepaald niveau van het Engels beheersen. Maar hoe is dat als dat niet het geval is? Als u bijvoorbeeld nooit Engelse les op school heeft gehad, als u last heeft van dyslexie of taal gewoonweg niet uw ding is? Ook dan kan het voorkomen dat u de Engelse taal nodig heeft voor uw werk. Wanneer dit regelmatig het geval is, kan het gebrek aan kennis van de Engelse taal gevoelens van onzekerheid oproepen.

Engels op de basisschool (en daarna)

Tegenwoordig krijgen kinderen al vroeg op de basisschool Engelse les. Ook buiten schooltijd komen ze, dankzij tv-series en videogames, al op jonge leeftijd in aanraking met de Engelse taal. Dat is niet altijd het geval geweest. Het is pas sinds 1986 verplicht om vanaf groep zeven van de basisschool Engelse les aan te bieden. Begon u voor die tijd op de basisschool? Dan kan het zijn dat u pas veel later – of helemaal geen – Engels onderwijs hebt gehad. Ook wanneer u wel Engelse les kreeg in het voortgezet onderwijs, kan het zijn dat Engels misschien niet zo centraal stond binnen uw vervolgopleiding als in hedendaagse opleidingen. Zo kunt u alsnog merken dat uw kennis niet meer volledig voldoet aan de huidige standaarden.

Engels leren met dyslexie

De Engelse taal is ook voor mensen met dyslexie vaak een uitdaging. De taal is minder transparant qua klank dan bijvoorbeeld het Spaans of Italiaans, waar je schrijft wat je hoort. Het ligt ook veel minder dichtbij het Nederlands dan het Duits. Het Engels is één van de minst klankzuivere talen, met soms grote verschillen tussen spelling en uitspraak. De Nederlandse taalkundige Gerard Nolst Trenité schreef in 1922 het gedicht The Chaos over de ruim achthonderd moeilijkste onregelmatigheden in de Engelse taal.

“Dearest creature in creation
Studying English pronunciation,
I will teach you in my verse
Sounds like corpse, corps, horse and worse.

I will keep you, Susy, busy,
Make your head with heat grow dizzy;
Tear in eye, your dress you’ll tear;
Queer, fair seer, hear my prayer.”

Dit is slechts een korte passage uit het gedicht dat in totaal 252 regels(!) heeft. Het volledige gedicht vindt u hier. Met zoveel eigenaardigheden en uitzonderingen is het niet gek dat Engels voor mensen met dyslexie moeilijk is om zich eigen te maken.

Intensieve taaltraining Engels met European Language Centre

Moeite hebben met de Engelse taal kan gevoelens van schaamte, onzekerheid of isolatie oproepen, zeker wanneer het lijkt alsof iedereen in uw omgeving moeiteloos Engels spreekt. Toch bent u nooit te oud om uw kennis te verbeteren!

Tijdens de Intensieve taaltraining Engels van European Language Centre verblijft u een week intern bij het taleninstituut CERAN in Spa en u wordt volledig ondergedompeld in de taal. Zo wordt u niet afgeleid door andere zaken die uw aandacht vragen. U wordt ingedeeld in een kleine groep met medecursisten die hetzelfde taalniveau hebben als u. Vanaf het eerste moment spreekt u zoveel mogelijk met elkaar in de Engelse taal. Dat is spannend, maar zo gaat u wél met grote stappen vooruit! De inhoud van de lessen wordt aangepast aan uw wensen en behoeften, zodat u het geleerde direct praktisch kunt toepassen. Ook zijn de taaltrainers bij CERAN bekend met het leren van de Engelse taal in het geval van dyslexie. Na de intensieve taaltraining spreekt u niet alleen veel beter Engels, uw zelfvertrouwen heeft ook een boost gehad!

Wilt u meer informatie over onze intensieve taaltraining Engels, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!