Hoe kunt u het beste een nieuwe taal leren? – Deel IV: Mindset en timemanagement

We hoeven u vast niet uit te leggen hoe belangrijk het kan zijn om als professional een nieuwe taal te leren. Dat het leren van een nieuwe taal populair is, blijkt ook uit het ruime aanbod apps, cursussen en hulpmiddelen. Hoe ú het beste een nieuwe taal kunt leren hangt voor een deel af van persoonlijke voorkeuren. Toch valt er een hoop te zeggen over hoe wij – als mensen – een nieuwe taal leren. Inzichten hierin kunnen u helpen om te begrijpen welke manieren van leren belangrijk zijn. In een serie artikelen gaan we terug naar deze basis om antwoord te geven op de vraag ‘Hoe kunt u het beste een nieuwe taal leren?’. In dit artikel gaan we in op mindset en timemanagement.

Verschillen in overtuiging: growth mindset vs. fixed mindset

Het leren van een nieuwe taal vereist veel meer dan alleen het uit het hoofd leren van woorden en grammaticaregels. Een goede mindset is essentieel om consistent te blijven oefenen, zelfs wanneer het moeilijk wordt. In de psychologie worden twee mindsets herkend die iets vertellen over hoe we over onszelf denken.

Enerzijds kan men een fixed mindset hebben. Iemand met een fixed mindset is ervan overtuigd dat mensen geboren zijn met talenten en capaciteiten, en dat intelligentie vaststaat. Zij gaan uitdagingen vaak uit de weg, omdat ze bang zijn om te falen. Daartegenover staat de growth mindset. Iemand met een growth mindset is ervan overtuigd dat mensen invloed hebben op hun eigen ontwikkeling en dat alles te leren is. Zij geloven niet dat ze iets niet kunnen, maar dat ze iets nóg niet kunnen. Er kunnen verschillende mindsets in het spel zijn. Iemand kan bijvoorbeeld een growth mindset hebben wat betreft het leren spelen van een nieuw instrumenten, maar een fixed mindset als het gaat over het leren van een nieuwe taal.

Gelukkig is ons brein plastisch. Dat betekent dat we niet vastzitten in onze mindset. Door bewust te zijn van onze eigen overtuigingen, en een losse houding ten opzichte van resultaat aan te nemen, kunnen we dit veranderen. Gerichte begeleiding en mede-cursisten kunnen ook helpen bij het veranderen van de mindset. Daarom is goed contact met een trainer zo belangrijk. Groeien doet u immers niet alleen, maar samen met en dankzij anderen.

De rol van timemanagement bij het leren van een nieuwe taal

Effectief timemanagement is cruciaal voor het leren van een nieuwe taal. Het gaat er om dat men prioriteiten stelt, realistische doelen formuleert en een schema hanteert dat past bij individuele leerstijlen en voorkeuren. Door regelmatig tijd in te plannen voor taalstudie, kunt u consistente vooruitgang boeken zonder overweldigd te raken.

Een dergelijk tijdschema zal er voor iedereen anders uitzien, maar we tonen hier een voorbeeld. Dit is ook een manier om uw talenkennis op peil te houden na bijvoorbeeld een intensieve taaltraining of spoedcursus.

  • 15-30 minuten per dag besteden aan woordenschat en grammatica.
  • 1 uur per week besteden aan conversatieoefeningen met een moedertaalspreker of taaluitwisselingspartner, bijvoorbeeld in de vorm van een online taaltraining.
  • 2 uur per maand besteden aan het lezen van artikelen of boeken in de doeltaal.
  • 1 uur per maand voor het bekijken van films of tv-series in de doeltaal, met ondertiteling.

Haalbare doelen zijn voor zowel de growth mindset als effectieve timemanagement erg belangrijk. SMART-doelstellingen kunnen daarbij helpen. Bijvoorbeeld: “Binnen drie maanden zal ik in staat zijn om een eenvoudige conversatie van 5 minuten in het Spaans te voeren over mijn werk”. Ook een dagelijkse routine, zelfs al is het maar 15 minuten per dag, zorgt op den duur voor een groot verschil. Timemanagement-apps zoals RescueTime en Toggl kunnen helpen om studietijd bij te houden en productief te blijven.

Wilt u ook uw talenkennis verbeteren?

European Language Centre verzorgt intensieve taaltrainingen in diverse talen voor verschillende doelgroepen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.