Verdwijnt de inheemse taal Yamana met het overlijden van de laatste spreker?
Afgelopen dagen werd in de media aandacht besteed aan het overlijden van Christine Calderon. Zij was de laatste spreker van de inheemse taal Yamana. Yamana werd gesproken in Vuurland, gelegen in het zuidelijkste puntje van Chili en Argentinië. Oorspronkelijk leefden in Vuurland verschillende stammen. Een aantal stammen leefden op het land. Daarnaast trokken er twee in kano’s rond, waaronder de Yamana. Ze leefden als jagers, vissers en verzamelaars.
De Yamana-bevolking van tegenwoordig telt nog maar zo’n zeventig leden en woont overwegend in huizen in het dorp Villa Ukika, tegen Puerto Williams aan, in het district van Kaap Hoorn. Zij zijn in de jaren 60 door de autoriteiten aan land gebracht, waardoor de bevolking zich is gaan mengen met andere inheemse volkeren en witte kolonisten. Dit was het einde van het doorgeven van de taal. Deze laatste Yamana-leden wilden de taal niet meer leren. In een eerder verslag gaf Calderon aan dat de oorzaak hiervan schaamte is. Schaamte voor de ‘gringos’’, de witten, die hen uit zouden lachen.
Het Yamana telt 32.400 woorden. Calderon heeft na het overlijden van haar zus in 2003 zoveel mogelijk van de taal vastgelegd in een woordenboek naar het Spaans. Ze kreeg hierbij hulp van antropologen. Met haar overlijden is het culturele geheugen van het volk verdwenen. Ditzelfde geldt voor kennis van de uitspraak van de taal. Er is immers geen verwantschap met andere talen. Maar, met het woordenboek hoopte ze dat de taal in een bepaalde vorm zou voortleven.
Onze trainers zijn kundig en up-to-date
Voor de inheemse taal Yamana kunt u niet bij ons niet terecht😉. Maar wel voor heel veel andere talen. Onze trainers helpen u graag bij het leren van de taal. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ook van de culturele achtergronden van de taal. Bel gerust voor meer informatie over onze taaltrainingen, tel +31 20 609 79 70.