Internationaal zakendoen: de do’s en don’ts

Cultuurtraining in AmsterdamWie voor het eerst zakendoet in het buitenland, loopt nogal eens tegen onderlinge cultuurverschillen aan. Zorg dat u van tevoren goed op de hoogte bent van de plaatselijke gebruiken en gewoonten. Onderstaande tips voor zakendoen in China, Duitsland en Frankrijk helpen u op weg.

China

Algemeen
Een Chinese gesprekspartner begroet je doorgaans in eerste instantie met een knikje of buiging van je hoofd. Handen schudden is in bepaalde branches geen uitzondering meer, maar hiervoor moet het initiatief van de gastheer komen.

Hiermee maak je indruk
Chinezen zijn in eerste instantie vaak vrij gereserveerd. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, moet je onnodig fysiek contact zo veel mogelijk vermijden. Wees daarnaast zo formeel mogelijk in uw bewoordingen en – heel belangrijk – kom op tijd (of net iets te vroeg). Als u tijdens de meeting een punt wilt benadrukken en iets op papier of een scherm wilt aanwijzen, doet u dit met uw hele hand (en dus niet alleen met uw wijsvinger). En ook al maakt u gebruik van een Powerpoint presentatie: neem altijd papieren kopieën mee naar de afspraak.

Uit den boze
Kleren maken de man (of vrouw) in China. Draag dus een net pak. Vrouwen doen er verstandig aan om zich conservatief te kleden (geen shirt of blouse met korte mouwen) en niet al te hoge hakken te dragen. Onderdruk daarnaast tijdens uw presentatie de neiging om argumenten te ondersteunen met handgebaren. Chinezen gebruiken deze non-verbale manier van communiceren namelijk niet, dus dat leidt alleen maar af. En nodigt uw gesprekspartner u uit voor de lunch? Ga dan tijdens het eten niet door met het bespreken van zakelijke punten, dat wordt gezien als ongepast.

Duitsland

Algemeen
In Duitsland geldt een goed voorbereide ondernemer niet zomaar voor twee, maar voor tien. Als u voor een nieuw project gaat samenwerken met een Duits bedrijf, houdt er dan rekening mee dat de aanloopfase veel tijd in beslag kan nemen. Onze oosterburen hebben daarnaast een uitgebreide zakelijke etiquette; zo is het gebruikelijk dat de oudste gesprekspartner het eerst de vergaderruimte binnenstapt. En ook al doet u al jaren samen zaken: spreek de Duitse zakenrelatie altijd formeel aan (Herr [achternaam]), tenzij anders aangegeven door uw gastheer.

Hiermee maak je indruk
Dat je elkaar de hand schudt bij zowel het begin als het eind van een meeting. Het kan voorkomen dat de handdruk wordt vergezeld door een lichte buiging van het hoofd. Het is dan belangrijk dat u terugbuigt (dit niet doen kan als een belediging worden ervaren). Daarnaast doet u er verstandig aan om u enigszins conservatief te kleden in donkere kleuren.

Not done in Duitsland
Te laat komen, ongeacht of het om een zakelijke of privé-afspraak gaat, is in Duitsland uit den boze. Als u wordt uitgenodigd voor een borrel, zorg dan dat u niet te veel alcohol drinkt. En wellicht ten overvloede, maar zorg dat u uw kauwgum uitspuwt vóórdat u gaat kennismaken met een Duitse prospect.

Frankrijk

Algemeen
In bepaalde landen hecht men veel waarde aan punctualiteit, maar daar hoort Frankrijk niet bij. Te laat komen is natuurlijk nooit handig, maar de Fransen zullen u daar minder hard op afrekenen dan bijvoorbeeld de Duitsers of Chinezen. Fransen combineren vergaderafspraken graag met een eetmoment. Fransen ontvangen graag een relatiegeschenk, mits het presentje relevant is. Met een relevant boek zit u meestal goed.

Dit zien de Fransen graag
Gaat uw kennis van de Franse taal niet verder dan “Je m’appelle Kim Jansen et j’habite aux Pays-Bas”? Dat hoeft niet per se ramp te zijn, maar verontschuldig u hiervoor dan aan het begin van de meeting. Zorg daarnaast voor mooie en goed passende kleding en vermijd felle kleuren. Schud de gastheer- of vrouw altijd (kort maar kordaat) de hand bij zowel binnenkomst als afscheid en ‘last but not least’: let op uw stemgeluid. Te hard praten wordt als storend ervaren.

Houd rekening met
Het is een feit dat de meeste Fransen de voorkeur geven aan het maken van een afspraak. Spontaan even binnen komen vallen met nieuws is dus niet zo’n slimme zet. Fransen praten snel en veel en vallen elkaar makkelijk in de rede om alsnog hun punt te maken. Wees dus niet beledigd als dit u overkomt. Anderzijds mag u uw gesprekspartner evengoed beleefd onderbreken als dat nodig is.

Bron: ikgastarten.nl (Rabobank). Zie voor het gehele artikel (ook Italiaanse en Argentijnse tips): https://www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/internationaal/internationaal-zakendoen-wat-zijn-de-dos-en-donts#close-popup.

Volg een cultuurtraining en kom goed beslagen ten ijs!

Wanneer u uw zakenpartner aanspreekt in zijn of haar taal, maakt u een goede sier. Maar, om ook daadwerkelijk een deal te kunnen sluiten is dat niet altijd voldoende. Om succesvol zaken te doen moet u op de hoogte zijn van onder andere culturele-, hiërarchische- en communicatieverschillen. In onze taaltrainingen komen hier aspecten van aan bod, maar voor verdieping bieden wij nu ook cultuurtrainingen aan! Wilt u goed beslagen ten ijs komen? Neem voor meer informatie over onze cultuurtrainingen contact met ons op: tel (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar: info@europeanlanguagecentre.nl.