Intensieve taalcursussen bij CERAN: Leren in een inspirerende omgeving

Sinds 1991 werkt European Language Centre samen met het gerenommeerde taleninstituut CERAN. Verscholen in de Belgische Ardennen, op een steenworp afstand van het kuuroord Spa, ligt de hoofdcampus van CERAN. Het taalinstituut, dat in 1975 werd opgericht door Monique en René Bastin, legt de nadruk op de mondelinge communicatie. Aan de hand van gepersonaliseerde leerprogramma’s en een unieke CERAN-methode worden cursisten, ongeacht hun niveau, volledig in hun gekozen taal ondergedompeld. Geregeld krijgen we de vraag hoe een week intensieve taaltraining bij CERAN er uitziet. Dit artikel biedt een uniek kijkje ‘achter de schermen’.

Aankomst bij Château du Haut-Neubois (bij Spa)

Op de dag van aankomst brengt een mooie route door de Belgische Ardennen u naar het prachtige Château du Haut-Neubois, gelegen in een bosrijke omgeving. In dit kasteel, het centrale gebouw van CERAN, is de ontvangst bij de receptie. Een warm welkom, waarna u de sleutel krijgt  van uw slaapkamer met douche/wc. In het centrale gebouw vinden de maaltijden plaats en bevinden zich ook de klaslokalen van de Duitse, Spaanse en Nederlandse taalafdeling. Even verderop, op de heuvel, staat het hotel met de gezellige slaapkamers en een tweetal luxe suites. De slaapkamers kijken uit over het park en het achtergelegen bos. De begane grond van het hotel huisvest klaslokalen voor o.a. de Engelse en Franse taalafdeling. Naast dit gebouw vindt u een fitness, massageruimten, jacuzzi en een sauna waar u gedurende de hele week gratis gebruik van kunt maken.

Welkomstreceptie op de eerste avond

Op zondagavond verzamelen de gearriveerde cursisten zich voor de welkom aperitief en de kennismaking met de trainers. Alle activiteiten vinden plaats in de gekozen taal. Elke taalgroep heeft eigen klaslokalen, een ruimte voor de pauzes en een eigen dinerruimte. Tijdens alle activiteiten, en dus ook bij de maaltijden, is er een trainer aanwezig. De trainers van CERAN zijn native speakers die niet alleen helpen met de taal, maar u ook wegwijs maken in de cultuur. De trainers zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt en brengen de gesprekken op gang.  De cursisten zijn zeer divers: getrouwd en ongetrouwd, van begin twintig tot boven de zestig jaar oud, uit allerlei landen en met diverse achtergronden en functies.

Een leuk internationaal gezelschap!

Intensief ochtendprogramma bij CERAN

Elke dag begint met een heerlijk ontbijtbuffet in het kasteel. Om half negen sluit de trainer aan om het ochtendgesprek op gang te brengen. Na het ontbijt beginnen de lessen. Afhankelijk van het gekozen programma zijn dit groepslessen of privélessen, met tussendoor een koffiepauze. Tijdens de pauze wordt ook in de taal gesproken, soms aan de hand van een klein onderwerp of thema. Bij de koffie ligt een lekkere snack klaar. In de lessen worden onderwerpen besproken die passen bij het niveau van de cursisten. Dit kan een onderwerp zijn die volgt uit het nieuws van de dag, of die past bij uw persoonlijke traject zoals ‘leg uit wat uw functie inhoudt’ of ‘bespreek een uitdaging die u heeft overwonnen’. De lessen zijn interactief en de trainer zorgt er ook voor dat er moment zijn van ontspanning waarbij er gelachen kan worden.

Ontspanning tijdens de koffie- en lunchpauzes

In de ochtend is er een koffiepauze in de lounge van taalafdeling. Hier worden informelere onderwerpen besproken, zoals favoriete Engelse/Franse/Duitse films. Soms worden er verhalen verteld over de bijzondere geschiedenis van CERAN. Zo krijgen cursisten te horen dat verschillende leden van de Belgische koninklijke familie cursist zijn geweest bij CERAN. Ook onze eigen koningin Maxima heeft hier Nederlandse lessen gevolgd. Aan het einde van de ochtend is er een uitgebreide lunchpauze in het kasteel. Na de lunch zijn er weer enkele groeps- of privélessen. Hier worden andere onderwerpen behandeld dan in de ochtend. Wel hebben de lessen altijd dezelfde focus, ongeacht het niveau en de taal: spreken, luisteren en reageren.

Heerlijk dineren bij CERAN

Aan het einde van de lessen verzamelen de cursisten zich om half zeven om het journaal in de doeltaal te bekijken. De trainer pauzeert na elk segment en stelt een aantal vragen over de inhoud. Daarna is het tijd voor het diner, dat altijd uit drie gangen bestaat met bijpassen rode of witte wijn. De trainers eten, net als bij het ontbijt en de lunch, mee met de cursisten. De chefs van CERAN zorgen voor heerlijke maaltijden met ingrediënten van lokale leveranciers. Eet u veganistisch, vegetarisch of heeft u allergieën? Dan wordt daar natuurlijk rekening mee gehouden.

“We zitten bij het diner om te zorgen dat de cursisten blijven spreken in de doeltaal. Je merkt anders dat ze snel in een eigen taal terugvallen of dat het stil blijft. Het spreken in de doeltaal  is niet altijd gemakkelijk, zeker aan het einde van de dag, maar wel belangrijk.” – Trainer Engels tijdens het diner

De (informele) avondactiviteit

De activiteiten na het diner zijn leerzaam en divers, maar hebben altijd een informeel karakter. Denk bijvoorbeeld aan een stadswandeling door UNESCO-werelderfgoed Spa, een muziekquiz of een teambuildingactiviteit. Er kan er een documentaire worden getoond of een cursist vertelt iets over een bijzondere hobby. Tijdens deze informelere activiteiten spreken de cursisten ook alleen in de doeltaal onder begeleiding van de trainers. Zo leert iedereen de taal ook te gebruiken tijdens sociale en informele gesprekken en bijeenkomsten. Na de avondactiviteit, die meestal rond 22.00 is afgelopen, is de dag afgerond. Het staat u vrij om nog even met mede-cursisten naar de bar te gaan, een rondje hard te lopen of om u terug te trekken op uw hotelkamer.

Donderdag: de gezamenlijke afsluiting

De laatste avond bij CERAN is een bijzondere avond. Tijdens deze avond is er een gezamenlijke afsluiting. Niet alleen is het diner dan nog uitgebreider met meer gangen en een heerlijke wijn, ook geeft iedere cursist een korte presentatie over de ervaring tijdens deze taaltraining. Het is tijdens deze avond dat niet alleen de voortgang duidelijk zichtbaar wordt, maar ook het effect van volledige onderdompeling. Tijdens de presentaties wordt er gereflecteerd op gedeelde herinneringen en bijzondere momenten. Men heeft elkaar tijdens de training beter leren kennen en er wordt op elkaar gereageerd met humor en begrip. Door de mate van intensiteit waarmee studenten met de taal en met elkaar bezig zijn geweest, kan deze avond best emotioneel zijn.

Wat maakt onze intensieve taaltraining uniek?

Wij bieden u een unieke mogelijkheid om u te ontwikkelen in de taal. Door de volledige onderdompeling in de taal wordt iedereen blootgesteld aan intensieve dagen met een voortdurende aanwas van informatie, instructies en correcties. Maar het plaatst de cursisten ook ‘in hetzelfde schuitje’. Zij steunen elkaar, leren van elkaar en er ontstaan vaak hechte banden. Soms voor één week, soms voor véél langer. Een taal leer je nu eenmaal het beste in contact met anderen. De intensieve taaltraining van European Language Centre bij CERAN heeft impact. Op uw taalniveau en op uw leven. Er gaat een wereld voor u open!

“Deze taalweken met volledige onderdompeling zijn heel bijzonder door het contact met de medestudenten. Vijfentwintig jaar geleden ontmoette ik hier een medecursist, die mijn vrouw is geworden, en dit jaar deze groep medestudenten met wie ik nog lang in contact hoop te blijven” – Cursist Nederlands uit Italië tijdens de eindtoespraak

Interesse in onze intensieve taaltraining of spoedcursus? Wij nodigen u graag uit om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.