Taalweetjes
In de week dat voor veel Nederlanders de voorjaarsvakantie van start gaat, weer eens luchtig nieuws: drie taalweetjes.
Wist u dat….
1. Het langste Nederlandse woord 60 letters telt?
Het Nederlands kent, net als het Duits, woorden waarbij veel onderdelen aan elkaar zijn geplakt. Zo bevat het woord kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden 60 letters. Het verwijst naar de leden van een comité die kinderactiviteiten voorbereiden voor een carnavalsoptocht. In 2011 werd het door het Guinness World Records opgetekend als het langste Nederlandse woord.
2. Het Nederlands grotendeels is beïnvloed door het Frans?
Naast de invloed van het Frans op veel andere talen, heeft het ook de Nederlandse taal aanzienlijk beïnvloed. Ons woordenboek bevat veel woorden afgeleid van de Franse taal. Een aantal Nederlandse woorden die afkomstig zijn uit het Frans:
- bagage – bagage
- blesser – blesseren
- caduque – kaduuk
- appartement – appartement
3. Nederlandse woorden uit veel medeklinkers bestaan?
Het Nederlands is voor mensen die Engels spreken de makkelijkste taal om te leren. Toch zijn een aantal zaken best lastig. Veel Nederlandse woorden zijn namelijk ingewikkeld. Daarbij gaat het om tongbrekers met meerdere medeklinkers achter elkaar. Denk bijvoorbeeld aan het woord “angstschreeuw”. Daarin zitten acht medeklinkers. Het woord “slechtstschrijvend” heeft er zelfs negen.
Bron: https://www.yuqo.nl/10-verrassende-feiten-nederlandse-taal/.
Een taal leren moet ook leuk zijn
De boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom wordt tijdens onze taaltraining voor jongeren ook iedere dag aandacht besteed aan sport, cultuur en kunst. Uiteraard zijn alle activiteiten in de te leren taal en erop gericht de taal in de praktijk toe te passen. Bel gerust voor meer informatie, tel. +31 (20) 609 79 70.